Egenferd


foto: henning mortensen
Egenferd med Maja og Anna. 


Denne turen hadde vi lagt i området rundt Aursjoen i Reinheimen. Etter mye fram og tilbake med tanke på været som var meldt så bestemte vi for å utsette turen en dag, før vi gjennomførte. Det var en annerledes men fin tur. Her hadde vi planlagt en og gjennomført en fem dagers tur på egenhånd. Dette var en typisk tur for nordisk ferdsel med fjellski og utenfor skredområder. Så i dette innlegget skal jeg skrive om hvordan man kan måle hvor bratt det er ved hjelp av kompass og digitale medier.

1:3 Normen – 20 grader.
foto: henning mortensen
Dette er en ganske enkel huskeregel når man skal holde seg utenfor utløpsområdet og den går slik. Hvis en fjellside er 100m høy og er over 30grader, så tar man 100m å ganger det med tre. Da er du sikker at du holder deg utenfor utløpsområdet for ett potensielt skred. «I Norge er det lang tradisjon blant friluftslivveiledere å bruke 1:3-normen for å være sikker på at man befinner seg på betryggende avstand, utenfor skredets rekkevidde» (Horgen, 2010, s.80).

Kompass med klinometer
På noen kompass så finnes det klinometer som man kan bruke for å måle bratthet. Hvis man er usikker på om man er i utløpsområdet eller ikke. Da vrir man kompasshuset slik at gradeskiva viser 0 grader når man holder kompasset vertikalt. Så sikter du på fjellsiden der du er usikker på om du er i utløpsområdet eller ikke, da vil du få en gjennomsnitts måling. «sikt kompassets øvre langside mot øverste mulige løsneområdet. Før du sikter, bøyer du det bevegelige speilet på kompasset i en posisjon hvor du kan sikte kompasset samtidig som du kan lese av kompasshusets gradeskive i speilet» (Horgen, 2010, s. 205).   
Illustrasjonsbilde, varsom.no

Med stavene.
Hvis du hverken har kart, kompass med klinometer eller et digitalt måleverktøy, så kan du bruke stavene dine.  Da lager man et avtrykk med den ene staven i snøen, løft staven opp mens den øverste delen av staven fortsatt er i snøen. Finn fram den andre staven, og fest den til den andre staven helt til den henger av seg selv. Før så staven ned i snøen og marker. Hvis du treffer utenfor merket som du laget med den andre staven, så er det over 30grader, treffer du innenfor så er det under 30grader. For hver tiende cm forskjell det er, er tre grader (varsom.no).  
foto;: henning mortensen
Foto: henning mortensen


























foto: henning mortensen
foto: henning mortensen

























Litteraturliste. 

Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget AS -Norwegian Academic Press. 

Varsom. (u.å). Måle bratthet. Hentet 23.mai 2019 fra http://www.varsom.no/snoskredskolen/ferdsel-i-skredterreng/male-bratthet/

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Behandling av benbrudd og spjelking

Sjusteinsovn på tur!

Fem-dagers høyfjelltur