Sjusteinsovn på tur!
Sjusteinsovn på tur.
![]() |
Sjusteinsovn (Foto: Henning Mortensen) |
En sjusteinsovn er som navnet tilsier, en ovn bygd av sju
steiner. Med en sjusteinsovn så får du utvidet matrepertoaret av hva som kan
lages av mat på tur. Da kan man plutselig lage pai, kake, pizza, calzone,
rundstykker osv. Da har du en ovn som er ganske lik den du har hjemme, som du
kan lage maten i. Grunnen til at vi valgte sjusteinsovn var å vise B1
studentene en mulighetene vi har av matlagning når vi er på tur, som ikke er så
«normalt» å lage.
![]() |
Sjusteinsovn (foto: Henning Mortensen) |
![]() |
Ferdigstekt pizza (Foto: Henning Mortensen) |
Vi slet litt med finne steiner som passet til ovnen. Så det vi gjorde var å bygge ovnen mellom to faste berg. Da fikk vi utnyttet godt de steinene som vi hadde funnet og fikk bygget en bra ovn. Når vi begynte å fyre, så merket vi fort hvor ovnen ikke var tett (der røyken kom ut). Så der ovnen ikke var tett prøvde vi å fylle på med mindre steiner og mose. Siden mosen var såpass fuktig, så funket den bra som tetting på ovnen vår. Det er viktig at ovnen er helt tett, slik at bakerommet blir skikkelig varmt og varmen ikke siger ut (da tar det lengre tid før ovnen blir skikkelig varm og man kan begynne stekingen). Det som også går an hvis man ikke finner så masse mose å tette med, er at man prøver å finne noe jord eller leire og blader det med vann til en mølje og tetter igjen der røyken siger ut.
![]() |
Pizzaen lages ( Foto: Henning Mortensen) |
Jeg og Embla lage pizza på sjusteinsovnen. Vi laget alt fra bunnen av og følte vi fikk vist B1 studentene at det er mulig å lage god og skikkelig mat fra bunnen av selv om man er på tur. Vi lagde to forskjellige pizzaer, en med tomatsaus og en med hvit saus. På den røde pizzaen hadde vi rødløk, pepperoni, tomater og grønn pesto. På den hvite hadde løk, ruccola og spekeskinke. Middagen ble godt tatt imot, både fra veilederne våre og B1 studentene.
Litteraturliste.
Mytting, I og Bischoff, A.(2008). Friluftsliv.(2.utg). Oslo: Gyldendal Norske Forlag AS.
Kommentarer
Legg inn en kommentar