Sjusteinsovn på tur!


Sjusteinsovn på tur.

Sjusteinsovn (Foto: Henning Mortensen)

Veilederturen med studenter fra friluftsliv tredjeklasse og B1 idrett ble gjennomført fra tredje til femte oktober. Her var det tredjeklasse friluftsliv som hadde ansvar og som hadde planlagt turen. Dette var en lavterskeltur og målet for denne turen var at vi skulle kose oss på tur. Jeg og Embla hadde fått i ansvar å lage mat på torsdag. Vi hadde fått ganske frie tøyler til hva vi vi skulle lage, det eneste kriteriet som vi fikk var at maten skulle lages på bål. Jeg og Embla delte erfaringer og ideer om hva vi skulle lage. Begge to hadde laget både bålgrop og sjusteinsovn på tur før. Med tanke på været som hadde vært (veldig fuktig og mye nedbør) så bestemte vi oss for å lage en sjusteinsovn. I dette innlegget skal jeg forklare og vise hvordan man lager en sjusteinsovn og hva man eventuelt kan lage i selve sjusteinsovnen.



En sjusteinsovn er som navnet tilsier, en ovn bygd av sju steiner. Med en sjusteinsovn så får du utvidet matrepertoaret av hva som kan lages av mat på tur. Da kan man plutselig lage pai, kake, pizza, calzone, rundstykker osv. Da har du en ovn som er ganske lik den du har hjemme, som du kan lage maten i. Grunnen til at vi valgte sjusteinsovn var å vise B1 studentene en mulighetene vi har av matlagning når vi er på tur, som ikke er så «normalt» å lage.


Sjusteinsovn (foto: Henning Mortensen) 
Det viktigaste når du bryggjer sjusteinsomnen, er underlagshella i bakerommet. Ho skal vere flat og ikkje for tynn (3-4 centimeter), og bakrommet må være tett. Dersom du ikkje finn ideelle steinar å byggje med, kan du bruke meir enn sju steinar i konstruksjonen. Det gjer ingen ting, berre bakerommet blir passe stort og tett. Du skal fyre i det underste rommet til steinane blir gjennomvarme (Mytting og Bischoff, 2008, s.96).



Ferdigstekt pizza (Foto: Henning Mortensen)

Vi slet litt med finne steiner som passet til ovnen. Så det vi gjorde var å bygge ovnen mellom to faste berg. Da fikk vi utnyttet godt de steinene som vi hadde funnet og fikk bygget en bra ovn. Når vi begynte å fyre, så merket vi fort hvor ovnen ikke var tett (der røyken kom ut). Så der ovnen ikke var tett prøvde vi å fylle på med mindre steiner og mose. Siden mosen var såpass fuktig, så funket den bra som tetting på ovnen vår. Det er viktig at ovnen er helt tett, slik at bakerommet blir skikkelig varmt og varmen ikke siger ut (da tar det lengre tid før ovnen blir skikkelig varm og man kan begynne stekingen). Det som også går an hvis man ikke finner så masse mose å tette med, er at man prøver å finne noe jord eller leire og blader det med vann til en mølje og tetter igjen der røyken siger ut.
Morgenkaffe fra soveposen (Foto: Henning Mortensen)



Pizzaen lages ( Foto: Henning Mortensen) 

Jeg og Embla lage pizza på sjusteinsovnen. Vi laget alt fra bunnen av og følte vi fikk vist B1 studentene at det er mulig å lage god og skikkelig mat fra bunnen av selv om man er på tur. Vi lagde to forskjellige pizzaer, en med tomatsaus og en med hvit saus. På den røde pizzaen hadde vi rødløk, pepperoni, tomater og grønn pesto. På den hvite hadde løk, ruccola og spekeskinke. Middagen ble godt tatt imot, både fra veilederne våre og B1 studentene.  



Bålkos (Foto: Henning Mortensen) 





















Litteraturliste. 

Mytting, I og Bischoff, A.(2008). Friluftsliv.(2.utg). Oslo: Gyldendal Norske Forlag AS. 

Nicolay Moe (u.å.) Sjusteinovn. Hentet fra https://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1400068&within_tid=1399355






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Behandling av benbrudd og spjelking

Fem-dagers høyfjelltur